pühapäev, 1. aprill 2007

Kobras ja Võru ühinevad

Juba talve teisel poolel sündinud otsus kahe Eesti edukaima orienteerumisklubi ühinemisest otsustati avalikustada alles vahetult enne hooaja algust, et vältida asjatuid spekulatsioone ja kiibitsemist. Nüüd aga, nädal enne Karjalaske võistlust, otsustasid OK Põlva Kobrase ja OK Võru juhtfiguurid, et aeg on küps Eesti orienteerumisavalikkust šokeerida ja avaldada pressiteade uuest ühendklubist.

Skandinaavias tihti esinev sama piirkonna klubide ühinemine suuremaks ja konkurentsivõimelisemaks klubiks on Eesti orienteerumiselus seni olnud harv nähtus. OK Põlva Kobrase presidendi Nikolai Järveoja sõnul oli klubi juhatus juba mitu aastat vaaginud, et aeg oleks lõpetada liivakastimängud ja luua Eestisse tugeva struktuuri ja liikmeskonnaga klubi, mis suudaks pakkuda suurtel teatevõistlustel konkurentsi ka Skandinaavia klubidele. „On ju kurb vaadata, kuidas seni on meie lootustandvad noored lahkunud välisklubidesse, samas kui saaksime ka ise, eriti nüüd, koos OK Võruga, kokku panna võistkonna, mis oleks võimeline jooksma Jukolal esikahekümnesse,” lausus Järveoja Põlva ajalehele Koit antud intervjuus. „Arutasime eelmise aasta Munamäe-Võru jooksu ajal Sixteniga seda asja ja kuigi meil alguses olid kahtlused, jõudsime kokkuleppele, et ainuke viis efektiivselt toetada meie noorte, ja mite ainult noorte, vaid ka kogu klubi liikmeskonna arengut, on tugeva ühendklubi loomine,” lisas ta juurde.

OK Võru liider Sixten Silla sõnul on Põlva maakonna näol tegemist ju muistse ja ajaloolise Võrumaaga ning kultuuriliselt on maakonnad väga sarnased. Ühendklubist rääkides lähevad ka Sixteni silmad särama ja ta oskab tuua palju häid külgi liitumisele: „Esiteks, kes on viimastel aastatel noorteklassides domineerunud? Võru ja Kobrase noored. Riigipoolne noorteraha, mis me liitudes saame, on piisavalt suur, et noortetöö ümberstruktureerida. Meil on suurepärased treenerid, kahe klubi peale kokku saame luua professionaalse ettevalmistusrühma, mis on kasvulavaks kogu Eesti orienteerumise tulevikule!” Vähem tähtsaks ei pidanud Sild ka asjaolu, et viimastel aastatel populaarsust kogunud orienteerumispäevakute ühendamine kahe maaakonna vahel osutub kindlasti tohutult populaarseks ürituseks. „Kobrase päevakud on Lõuna-Eestis olnud kindlasti ühed populaarsemad ja parima korraldusega. Võru päevakutel on kasutuses palju häid maastikke, kuid rahvas ei ole neid enda jaoks avastanud. Kui me ühendame Kobrase hea maine ja sissetöötatud süsteemi uute ja põnevate maastikega, loome uue kvaliteedi Eestis – päevakud ei pea olema jooksukrossid linnaäärsetel maastikel, need saavad olla põnevad katsumused,” selgitas Sixten Võrumaa teataja laupäevalisas ilmunud arvamusloos.

OK Põlva Kobrase legendaarse liikme Olavi Tomson sõnul oligi Eestis liiga palju mõttetuid klubisid ning liitumised saavad olukorda ainult paremaks teha: „Olen kodus nö seisu malelaual analüüsinud ja arvan, et täiesti põhjendatud oleks ka SK Saue Tammede ja OK Käbi liitumine ning RAE ROKKi ja KEK RSKd näen ma tulevikus allaneelatavat SRD SK poolt. Kuigi ma ei taha Nostradamus olla, tundub mulle, et OK Orvand kaob...”

Kui sel aastal moodustatud Sõjaväe Spordiklubi röövis Kobraselt ühe klubi tugevaima jooksja Sander Vaheri, lootes sel viisil ühe klubi kõrgest mängust medalitele välja jätta, siis ühendklubi oma strateegilises kavas aastateks 2007-2017 arvab vastupidist. Selleks hooajaks on klubi ridadesse värvatud just Sandrist tekkinud tühja kohta täitma Jürgen Einpaul SK Saue Tammedest, kes on väga kõvasti treeninud ning seadnud omale kõrged eesmärgid. „Lõuna-Eesti kuppelmaastik on mulle alati hingelähedane olnud ja praeguses olukorras näen, et ainuke viis edasi arenenda, on liituda perspektiivika klubiga, kes on paika pannud oma plaanid ja teab, kuidas neid saavutada,” oli Jürgen nõus lühidalt teemat Aare Plakile (Põlva Koit) kommenteerima. „Ja mis ma salgan, eks otsust aitas langetada ka Kobrase ja Võru pakutud finantstugi – summad, millest teised klubid ei julge mõeldagi,” lisas Jürgen muigelsui.

Märkimisväärne on ka fakt, et uues klubis jookseb nüüd kogu eelmisel aastal juunioride MMlt kuldmedali võitnud teatemeeskond ja lisaks noorte EMi kangelased Lauri Sild ja Raido Mitt. Markus Puusepp ja Timo Sild võtsid liitumist kui asjade loomulikku käiku, sest nagunii on eraelus sõbrad ja võistlustel head konkurendid palju treeninguid teinud koos Kobrastega ning mingeid lahkhelisid seni pole olnud. Kobrase praeguse hetke lootusandvaim noor Martin Simpson ütles kõrgemal tasemel langetatud otsusest kuuldes lühidalt aga tabavalt: „Tore. Olen nõus. Liigume edasi”

Uue ühendklubi värvideks saavad kollane ja lilla ning kuna aasta tagasi valmis Võru ja Põlva vahel uus maantee, siis nüüd kulub klubi kahe peamise keskuse vahel sõitmiseks napid 20 minutit. Juba on AS Võru Teed laua peal ka projekt Võru-Obinitsa maantee rekonstrueerimiseks – sel viisil saab kiire maanteeühenduse ka uue klubi üks suurtest treeningpolügonitest Tabinal. AS Teede REV-2 teeb sel aastal tolmuvabaks Piigaste-Veskimõisa teelõigu Põlvamaal.

Nime suhtes veel kokkuleppele ei ole jõutud, aga töö käib järgmiste variantide kallal: OK Võru Kobras, Lõuna Loomad, Põder ja Kobras. Uuele klubi mainekujundusega tegeleb firma L&C Marketing ning ettevõtte pressiesindaja Indrek Uhhulaiu sõnul käib praegu mõlemat maakonda hõlmav turuuuringute analüüsimine.

EOLi peadirektor Tõnu Lauter kinnitas Sportnet.ee-le, et tõepoolest, uus klubi on esitanud avalduse astuda EOLi liikmeks ning tema ei näe põhjust, miks selle avalduse tagasi peaks lükkama.

Täpsem plaanide avalikustamine toimub 14. Aprillil Võrus Kubija hotellis ning päev hiljem Põlvas Preeria Pubis.

Pildil: Sellest hooaajast juba samades dressides, v.a Sander Vaher, kes vahetab dressi sõjaväevormi vastu. (Kaur Kasel on lahe soeng ka muidu)

Refereerinud Põlva Koidust, Sportnetist, Võrumaa Teatajast ja Uma Lehest

Mihkel Järveoja

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vau :D

Marek ütles ...

Päris hea aprillinali!

Anonüümne ütles ...

Noh.
Tegelikult see ei olekski nii halb mõte ju.
Eol-i lehel on hetkel kirjas 37 orienteerumisklubi. Arvestades Eesti suurust ja orienteerujate hulka on seda minu arust ikka päris palju. Tänu sellele saabki ainult umbes 3 klubi viia noortele mingeidki treeninguid läbi ja ülejäänud 34 klubi noored treenivad nii kuidas juhtub ja ise paremini osatakse.
Iseasi, kas ühineda võiks just võru ja kobras. Pigem võiksid seda teha erinevad samas linnas paiknevad väiksemad klubid(Kape ja Ilves).

Aga ei, Eestis tahavad ju kõik hullult oma sõpruskonnaga kohe oma klubi teha, mis siis, et oma sõpruskonnaga võiks koos olla ka suurema klubi sees ja kõik toimiks palju paremini.

Aga noh, teeme jah nalja lihtsalt, mõjub märksa paremini.

Anonüümne ütles ...

Ütleks, et Sixten on pildil eriti asjalik.

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Markus ütles ...

Sixtenil on vaja ju uue klubi asju ajada, seepärast nõnda asjalikult raadiosaatjaga.

Anonüümne ütles ...

SK Saue Tammed ja OK Käbi peavad juba aastaid liitumisläbirääkimisi. Kokkuleppe saavutamist taksitab küsimus, kas ühendklubi nimeks saab OK Saue Käbid või SK Tammekäbi.

Anonüümne ütles ...

Uue klubi nimi võiks olla

KOLLAKOERAD

saakas ka samanimelist teleseepi teha

Anonüümne ütles ...

Kus on reportaazh tänahommikusest leinameeleolust Saue linnavalitsusest? Ja sellest kiiruga leitud potilillest, mis Kalevipoja asemele pandi?