reede, 20. august 2010

Kodutöö

Mida on tarvis võitmaks MM-sprindist medalit? Siia võiks kirjutada pika nimekirja füüsilistest ja tehnilistest omadustest ja oskustest, aga täna tahaks hoopis tutvustada üht väga erilist kodutööd. Enne tähtsaid võistlusi uurivad vanu kaarte ja mõtlevad välja võimalikke radu meist kõik, eks? Fabian Hertner, hõbemedalivõitja tänavuaastasel MM-il Trondheimis läks kõigist sammu kaugemale ning joonistas endale ise kaardi. Aga las ta nüüd räägib oma sõnadega:


"Minu ettevalmistus tähtsateks võistlusteks sisaldab palju vanade kaartide uurimist ning radade planeerimist/ära arvamist. Sprindi finaali jaoks polnud see aga võimalik, kuna puudus vana kaart. Mida sellises situatsioonis teha? Mina tegin enda kaardi... Internetis leidub erinevaid häid allikaid, kust saab kaasaegseid aerofotosid, 3D-kaarte ning "tänavavaateid"(street-view). Nende andmete põhjal oli OCADis kaardi joonistamine lihtne. Mõned kaardifragmendid bülletään 2-s andsid mulle aimu kaardi detailsuse kohta. Siis (pärast bülletääni lugemist - M.P) oli üsna lihtne ennustada, kuhu rada viib, kui seal on 100m tõusu ning start on tõenäoliselt finišiga samas kohas. Siin võite näha minu kaarti, kuhu on sinisega kantud võistlusrada ning violetsega minu planeeritu: kaart Seega teadsin ma täpselt, mis mind ees ootab ning tundsin ennast stardis väga kindlalt."

Siinkohal katkestan jutu, kuna Fabian hakkab kirjeldama enda jooksu, mis tõi talle lõpuks hõbemedali 2,3 sekundilise kaotusega Matthias Müllerile.

Võrdluseks ka "päris" kaart Fabiani rajaga: kaart
Link tema kodulehele ja originaaltekstile: link



5 kommentaari:

eduardp ütles ...

Väga põnev.
Huvitav, kas ta nikerdas seda üksi ja hoidis teadmisi kuni finišini endale. Tõenäoliselt, sest teisi šveitslasi kartis ilmselt kõige rohkem.
Kas koondis kui selline peaks taolisi analüüse tegema? Või on orienteerumine täiesti individuaalne spordiala?

Anonüümne ütles ...

Oskan lisada omalt poolt seda, et see ei ole nimelt šveitslastel esimene kord endale ise kaart joonistada. Olles konsulteerinud ühe šveitsi noororienteerujaga, võin öelda seda, et nii nad teevad enne igat tiitlivõistlust. Noortekoondist aitab tihti treeneri käsi, täiskasvanud ilmselt konkureerivad omavahel rohkem ja tegelevad kaardi tööga individuaalsemalt.

Rene

Margus ütles ...

Eesti ratta-o koondises on mehi, kes on püüdnud enne MM-i sprindikaarte ka pähe õppida (rääkimata erinevate radade planeerimisest) ning enne võistlusi siis mõttetreeningu järgselt neid ka peast joonistada. Ratta-os on muidugi detaile vähem, aga mainitud mees on saavutanud muide teise eelpoolmainitud mehega ka sarnaseid autasusid.

Anonüümne ütles ...

Usun, et Eesti koondis võiks küll sellise asjaga tegeleda. Kes aga tahab individuaalselt tegeleda, sellele ei saa ka kätt ette panna.
Annika olevat ka kodust tööd teinud, aga mitte nii hästi kui Fabian. Kui õigesti aru sain, siis oma koduse töö põhjal teadis ta, et kindlusesse ongi vaid üks sissepääs. Sellest ka kehv teevalik 6. punkti

Anonüümne ütles ...

Rihamaga teine jutt, tapse ei ytle, aga ta kuskilt lugeesid, et ainult yks sissepaas.

PC