neljapäev, 10. mai 2012

Ratsaorienteerumine - esimene start Siberis

15. oktoobril Novosibirski Ülikoolilinnaku naabruses edukalt toimusid esimesed Siberis võistlused spordiorienteerumises hobustel.
Kõik sai algust väga juhuslkult. Septembris me viisime läbi järjekordset (üheksandat korda hooajas) rattaorienteerumise stardi ratsuklubi juures ning meie peale pööras tähelepanu selle klubi instruktor Igor Nikolaev. „Äkki saaks korraldada samu võistlusi osalejatele hobustel?“ – küsis ta Olesja Gubina, orienteerumise treeneri, käest, kellega koos ta töötab Lastekunsti Keskuses. „Miks mitte!“ – vastas Olesja ja hakkas korraldama neid ebatavalisi võistlusi. Enne kõike oli vaja planeerida distantsi arvestades hobuste omapäraga. Võtsime rattaorienteerumise kaardi koos sellele kantud radadega ja maha murdnud puudega, veel kord kontrollisme kõike radu ja nendel olevaid takistusi, auke, kraave ning eristasime neid kaardil. Samas pidi arvestama ka ripuvate oksade kõrgust ja puudevaheliste läbikäikude laiust. Otsustasime teha valikorienteerumise rada, kokku panime 12 KP pinnal 2,5 ruut km. Huvilistele viisime läbi orienteerumise tundi, kus rääkisime leppemärkidest, SI-pulgast, kuidas kasutada kompassi ja optimaalse liikumise variandi valimisest. Lõppude lõpuks, 14 ratsuri kahest Ülikoolilinnaku ratsuklubidest esimest korda proovisid oma jõudu uues spordialas.
Võistlused läksid suurepäraselt. Vedas ilmaga – päike paistis suviselt, oli palju vaatlejaid kuna otsustasime paralleelselt läbi viia trenni jooksu- ja rattaorienteerujatele. Meil oli väga hea meel näha ilusaid, graatsilisi loomi tarkade silmadega. Ratsuritele aga meeldis orienteerumine. „See on palju huvitavam, kui igapäevane jalutuskäik tuntud ringil“, - üksmeelselt ütlesid ratsurid. Palju uusi muljeid KP otsimisel ja takistuste ületamisel, vahepeal pidi laveerima puude vahel ning oksadest kõrvale põikama. Samal ajal pidi kaardi uurima ja valima marsruudi arvestades oma oskustega, hobuse jõuga ja võistlustel osalemise eesmärgiga – võita või lihtsalt hästi aega veeta.
Finišis hobust ootas õun ja...loomaarsti vaatlus. „Kõige olulisem tingimus ratsuvõistlustel – hobuste hea enesetunne ja füüsiline seis, - ütles võistluste direktor Julia Kovalenko. – Nad on väga mitmekesised loomad, neile on väga kasulik suur liikumiskoormus ja murdmaa jooks, nii et orienteerumine on hea lisa klassikaliste ratsuspordi aladele.“
Esimeste meistritena ratsuorienteerumises Novosibirskis said: Natalia Dejhina hobusega Kedr (vanem vanusegrupp) ja Elina Andreeva hobusega Volna (noorem vanusegrupp), detailsed tulemused ja fotod saab saidilt orienteering.nsk.ru. Päeva kangelaseks sai Aleksandr Ageev hobusega Souzg, kes sai teise koha vanemas vanusegruppis, - esimest korda ta sai hobusel sõita ainult nädal tagasi ning spetsiaalselt treenis nendel võstlustel osalemiseks!
Pärast autasustamist osalejaid ja kohtunikke kutsuti ratsuklubisse tee joomiseks. Orienteerujatele tavapärane rada üle arutlemine segunes jutudega hobuste käitumisest metsas. Saime teada palju uut hobustest ja ratsuvõistluste korraldamisest ning leppisime kokku, et järgmise aasta mai kuus kindlasti korraldame ühisvõistlusi. Kahtlemata, ratsuorienteerumisel Novosibirskis on tulevik!
Tõlgis: Sergei, ajakirjast "Азимут"

1 kommentaar:

Pallaadium ütles ...

Päris huvitav!