kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Hüva muusikat

Siinkohal natuke mehest, kes on pärit päris omast maailmast, kelle igapäev võib kõrvaltvaatajlale tunduda kui performance. Tema seoseid spordimaailmaga on hämarad, mistõttu võib kallil lugejal tekkida küsimus, miks temast üldse kirjutada. Aga maailmas on inimesi, kellest ei saa üle ega ümber. Üks neist on Erkki Hüva.Aktiivsed Tartu tudengid peaksid õnnist trubaduuri ja poeeti tundma hästi kohvik Zavoodi klientuuri hulgast. Võib-olla olete teiegi Zavoodis istudes korraks lauast lahkunud ning naastes leidnud eest vaid tühjad klaasid ning vahuste vuntsidega mehe? Aga võib-olla olete filosoof-tekstikahuriga kohtunud linnaliinibussis? Võib-olla olete kuulnud isegi tema muusikat? Igaühel on temaga oma kogemus.

Siinkohal üks lõiguke Eesti Ekspressi artiklist, mis ilmunud 2000. aastal:
"Hüva paelus mind eelkõige kui väsimatu vestleja, tekstikahur, kes on nõus rääkima alati, igal pool ja kõigest. Kogu tema olek jutustab vaikimise võimatusest. Tal on vastus igale küsimusele, ka kõigile neile, mida talt keegi kunagi küsida pole märganud. Kuna tänulikke ja arusaajaid kuulajaid pole alati käepärast võtta, liigub Erkki Sokratesena Tartu tänavatel ning hoolitseb ise nii oma auditooriumi pideva olemasolu kui uuenemise eest. Tema isikus kohtuvad isehakanud rahvavalgustaja, (tänava)muusik, show-mees, dändi ja poeet."

Kahjuks pole tema muusika jõudnud laiema kuulajaskonnani, sest nagu mainitud EE artikkel ütleb: "Hüva viljeleb muusikat, mille vahele on raadioeetris pehmelt öeldes väga raske reklaami müüa". Üllatusena jõudis aga maestro muusika eelmisel nädalal ka R2 eetrisse, saatesse Rahva Oma Kaitse. Asjatundjad teavad, et just sinna see sobibki.

Et mitte oma tühiste sõnadega elukunstnikust valet muljet jätta, lugege ja kuulake natuke, mis on tema kohta öelda massimeedial:
Eesti Päevaleht
Eesti Ekspress
Õhtuleht
Reporter
YouTube

Tõeliselt hüvasid elamusi saab aga ikkagi kohvikust Zavood!


3 kommentaari:

Mihkel ütles ...

Markuse postitatud videojupi taga on ilmselt teine kuulus Tartlane ja dokumentalist Jaan-Jürgen Klaus. Kes vähegi tunneb, et "Avatar" ei ole päris tema maitse, peaks Klausi teostega tutvuma. Kui aga "Avatar" meeldib, siis ära tutvu.

Alustada võid filmist, mis räägib Erki Hüva vastandelemendist - erakpoeet Marko Kompusest, kes samuti Tartu kultuurilaval ikka ja jälle aktiivselt üles astub.

Huvilistele lisalugemist Võimsast Mastist ja Eesti kõige pikema peenisega mehest, kellega Võrumaa metsade ja liivahunnikute vahel ühes projektis ka tuntud orienteeruja kaasa lõi ja oma honorari ausalt välja teenis (ei ole Lauri Sild ega Lauri Listak)

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=155649

Lif ütles ...

Eddie Marsani moodi sipsu :)

ALLAN GULLI ütles ...

No, mina kui Erkki hea sõber ja Klausi mitmetes filmides osalejana (ka SINITÄHEKESE nimelises portreefilmis) võin öelda, et Erkki on kahtlemata ka TARTU EKSTREEMSPORDI ajalooliseks kujuks, kasvõi
tema sagedased ülesilla jooksud nn Ujula tänava KONSUMI ja botaanikaaia Laia tänava poolsest endisest raudbetoon silla käsipuul, mis seetõttu ehk ka aastast 2009 asendati ülikõrge kaarega sillaga, mille kaarest ja käsipuudest jooksmine võimatu!
Üks selline "kuldne" jooks on ka talletatud SINITÄHEKESE filmis!