neljapäev, 11. veebruar 2010

Mõtteid Gunde Svanilt




Lugesin just Bengt Nordini koostatud maailma ühe edukaima murdmaasuusataja Gunde Svani autobiograafiat. Gunde Svan võitis oma sportlaskarjääri jooksul 7 maailmameistrivõistlust ja 4 olümpiamängude kulda ning mitmeid suurvõistluste medaleid. Kindlasti on Gundelt kõigil midagi õppida.

  • "Tõstes hommikul hotellitoas rullkaardinat üless ja vaadates välja pidi mu reaktsioon olema alati sama, ükspuha, kas väljas oli hea või halb ilm. Pidin alati olema ühtviisi võitlushimuline ja valmis suurteks võitudeks - ilm on kõigile ühesugune" ... "Et ennast selleks ette valmistada, tavatsesin treenida ka kõige halvema ilmaga, harjuda tuli halvimate mõledavate tingimustega" ... "Halb ilm ei tohtinud kunagi anda põhjust treeningkorra ärajätmiseks". Selline suhtumine andis Gunde arvates juba vaimse eelise teiste ees. Gunde oli suusatajana ülimalt täpne ning perfektsionist, kõik pisiasjad pidid töötama laitmatult.
  • "Mina arvan, et kui tahad võita, on vaja seda ka öelda" ... "Igasuguse edu aluseks on eneseusk"
  • "Viimane samm võiduni on rohkem usu kui puhtalt füüsilise suutlikuse küsimus."
  • "Ma olen nimelt veendunud, et kui sa käid seda teed, mida käivad kõik, ei jõua sa kaugemale kui kõik teised või vahest isegi mitte nii kaugele. Selleks, et jõuda kaugele tuleb leida oma tee". Gunde ei olnud meister juba pisipõnnist peale, noorena ning veel juuriorigi klassis oli Gundest tunduvalt tugevamaid sõidumehi, Gunde viis tippu enesekindel järjepidev töö.
  • "Parimaks saadakse ainult läbi valu ja vaeva"
  • "Kui tahad olla parim, peab olema valmis riskima"
Lennukaid treeningtunde!

1 kommentaar:

Ats Sõnajalg ütles ...

Veel üks järele proovitud tõetera Gunde Svanilt: kui sul hakkab järgmise päeval hommikul võistlus, siis tuleb ennast eelmisel õhtul silmini täis süüa. Enne võistlust ei jõua enam eriti midagi omastada.